C919 stiže na Tibet

Poletanje COMAC-a C919; Foto: COMAC

Tibet Erlajns (Tibet Airlines) iz jugozapadne kineske autonomne oblasti Ksizang potpisao je u nedelju u Šangaju sporazum o saradnji sa kompanijom Commercial Aircraft Corp of China (COMAC) za zajednički razvoj varijante aviona C919 pogodnog za velike visine, navodi Tibet Airlines.

To će postaviti temelje za izvoz aviona C919 u zemlje koje okružuju Kizang, kao što je Nepal i druge zemlje sa aerodromima na velikim visinama. Avion C919 može da se prilagodi radnom okruženju tako što optimizuje svoj kapacitet opterećenja, sistem upravljanja i sistem napajanja.

Avion C919 je u maju pušten u redovnu upotrebu od strane kompanije Čajna Erlajns (China Eastern Airlines). Avio-kompanija je preuzela isporuku tri C919, na osnovu početne porudžbine za pet potpisanih 2021. Sa COMAC-om je potpisala još jedan kupoprodajni ugovor u septembru za dodatnih 100 C919 aviona.

U septembru, Brunejska aviokompanija Galop Er (GallopAir) je potpisala je ugovor o kupovini 30 aviona C919 od COMAC-a, prve prekomorske porudžbine za kineski mlazni avion.

19.12.2023.