Evropa

British Airways kažnjen sa 20 miliona funti

Kancelarija poverenika za informacije je kaznila British Airways sa 20 miliona funti zbog nemogućnosti kompanije da zaštiti podatke putnika u hakerskom napadu 2018. godine. U sajber napadu koji se dogodio krajem leta 2018. godine ukradeni su podaci od 429612 putnika British Airwaysa. Hakeri su ukrali informacije kao što su imena i prezimena putnika, njihove adrese stanovanja kao i brojeve kreditnih kartica.

Nakon napada je ustanovljeno da British Airways ima veoma lošu sajber zaštitu pa je zbog toga pokrenut postupak kod poverenika za informacije. Stručnjaci su predviđali da će kompanija biti kažnjena sa 489 miliona funti ali je kancelarija poverenika odlučila da ih kazni sa iznosom od 183 miliona. Međutim, pandemija korona virusa je uticala i na konačnu odluku poverenika pa na kraju kazna iznosi “samo” 20 miliona, iznos 25 puta manji od prvobitno procenjenog.

“Kao deo regulatornog procesa, ICO (kancelarija) je uzela u obzir izjavu British Airwaysa kao i ekonomske posledice virusa COVID-19 pre određivanja konačne kazne.” navodi se u kancelariji poverenika.

16.10.2020.