Prevoznicima na Bliskom istoku će biti potrebno preko 3.000 aviona

Foto: Boeing

Američki proizvođač aviona objavio je juče prognoze za tržište Bliskog istoku u narednih dvadeset godina za koje predviđa da će mu biti potrebno preko 3.000 novih letelica.

Prema najnovijem istraživanju Boinga, avio-prevoznicima u regionu Bliskog istoka biće neophodno 3.025 aviona do 2042. godine, a skoro polovina njih biće širokotrupci. Boing predviđa da će avioni za dugolinijski saobraćaj činiti 45% isporuka (1.350 aviona) bliskoistočnim avio-kompanijama u narednih 20 godina što je najveći procenat od 10 globalnih regiona predstavljenih u prognozi proizvođača.

Potreba za uskotrupnim letelicama biće još veća i Boing predviđa da će prevoznici naručiti 1570. aviona. Rast uskotrupnog segmenta podržaće pre svega niskotarifne avio-kompanije, predviđa američki gigat. Boing u svojoj prognozi navodi da će Bliski istok imati potrebu i za 35 regionalnih aviona koji su, makar do sada, bili retkost u ovom regionu.

Foto: Emirates

Emirejts je jedan od najvećih korisnika Boing aviona na Bliskom istoku; Foto: Emirates

Flotu teretnih aviona na Bliskom istoku trebalo bi da čini 180 letelica, a Boing predviđa da će do 2024. godine avio-prevoznici naručiti 70 novih teretnjaka.

„Potražnja za putničkim i teretnim saobraćajem nastavlja da dobija zamah, vođena značajnim ekonomskim rastom i nacionalnim razvojnim planovima. Pošto će avio-kompanije u regionu zahtevati efikasna i raznovrsna rešenja za svoje flote, Boing avioni će biti spremni da zadovolje zahteve tržišta,“ poručio je Boingov potpredsednik za komercijalni marketing Darren Hulst.

Prognoze Boinga objavljene su uoči Sajma vazduhoplovstva u Dubaiju koji se ove godine održava od 13. do 17. novembra. Na sajmu će biti prisutne velike svetske avio-kompanije i očekuje se mnoštvo novih porudžbina.

13.11.2023.