Boeing rešava probleme anti-ice sistema na MAX 7 i 10: Sertifikacija još uvek daleko

Foto: Boeing

Američki proizvođač aviona Boeing ostvario je napredak u rešavanju probelma sa sistemom za odmrzavanje na 737 MAX porodici aviona.

Kompanija je u sredu saopštila da je korak bliže konačnom rešenju problema sa anti-ice sistemom na kojem, u trenutnoj konfiguraciji, može doći do pregrevanja i posledične havarije na motoru i raspada dela njegove oplate, preneo je Reuters. Izvor iz industrije je za britanski mediji izjavio da Boeing namerava da izvrši prva testiranja novog rešenja kasnije ove godine kao i da bi sertifikacija modela MAX 7 mogla biti pomerena do sredine 2025. godine.

Mada je Boeing incijalno tražio od vazduhoplovnih vlasti izuzeće od primene propisanih bezbednosnih standarda za pitanje ovog sistema na MAX 7 i 10, nakon incidenta na letu Alaska Airlines AS1282 5. januara ove godine, fabrika je povukla svoj zahtev. Već tada je bilo jasno da Boeing najverovatnije neće uspeti da pribavi dozvole za najmanjeg člana MAX porodice.

Iz Boeinga su naveli da prvo moraju dobiti sertifikat Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (Federal Aviation Administration – FAA) za model MAX 7 pre nego što pristupe testiranju MAX 10, preneo je Reuters

Foto: Boeing

31.05.2024.