Boeing prodao 200 MAX aviona VietJet-u

boeing 737 max, vesti iz avijacije

Vijetnamska niskotarifna avio-kompnaija VietJet poručila je 200 Boeinga 737 MAX na vazduhoplovnom sajmu Farnboro u Velikoj Britaniji. Naime, radi se o porudžbini koja je dogovorena još 2019. godine ali je pandemija korona virusa sprečila i zvanično potpisivanje ugovora između dve strane. Sada kada je vrhunac pandemije prošao, VietJet je spreman da nastavi sa modernizacijom flote zbog čega je finalizovao svoju porudžbinu za 200 MAX aviona.

Prvih 50 primeraka Boeinga 737 MAX biće dostavljeno kompaniji Thai VietJet, podružnici vijetnamskog giganta na Tajlandu. Međutim, Boeing i VietJet nisu saopštili kada će prvi avioni biti dostavljeni ali se zna da će se prvo krenuti sa isporukama letelica za Thai VietJet. Pored same narudžbine, VietJet je dogovorio i dugoročno održavanje novih aviona.

„Današnji sporazum je strateški potez za VietJet i Boeing. To potvrđuje posvećenost obe strane da drže korak sa VietJet-ovim planom širenja mreže međunarodnih letova sa većim kapacitetom, nudeći tako našim putnicima uzbudljivija iskustva kada budu bili u mogućnosti da lete na više novih međunarodnih destinacija u periodu nakon pandemije,“ poručio je generalni direktor vijetnamske avio-kompanije Dinh Viet Phuong.

Flota VietJet-a trenutno se sastoji od 77 aviona i prevoznik koristi isključivo letelice evropskog proizvođača. Kompanija koristi 18 Airbusa A320, 57 A321 u verzijama „ceo“ i „neo“, a tu su i 2 širokotrupna Airbusa A330-300. Prevoznik još uvek čeka na isporuku stotinak Airbusa A321neo i 20 A321XLR što znači da će u budućnosti najverovatnije koristiti Boeing i Airbus avione što nije uobičajeno za niskotarifne avio-kompanije.

21.07.2022.