Boeing prihvata odgovornost za nesreće sa 737 MAX

Boeing je pristao da prizna krivicu za dve smrtonosne nesreće njegovih Boeinga 737 MAX.

Boeing će takođe platiti krivičnu kaznu od 243,6 miliona dolara, navodi Ministarstvo pravde (DOJ) u dokumentu podnesenom federalnom sudu u Teksasu koji pruža pregled načelnog sporazuma.

Optužba se odnosi na dve nesreće 737 MAX u Indoneziji i Etiopiji tokom petomesečnog perioda 2018. i 2019. godine u kojima je poginulo 346 ljudi i navelo porodice žrtava da tuže Boeing.

Potvrdno izjašnjavanje o krivici potencijalno ugrožava sposobnost kompanije da osigura unosne vladine ugovore sa poput Ministarstva odbrane SAD-a i NASA-e, iako bi mogla tražiti izuzeće. Boeing je bio izložen krivičnom gonjenju nakon što je Ministarstvo pravde u maju utvrdilo da je kompanija prekršila nagodbu iz 2021. koja uključuje fatalne nesreće.

Sporazum pokriva samo ponašanje Boeinga pre fatalnih nesreća i ne štiti proizvođača aviona od bilo kakvih drugih potencijalnih istraga ili optužbi u vezi s januarskim incidentom ili drugim ponašanjem.

Proizvođač aviona je takođe pristao da uloži najmanje 455 miliona dolara u naredne tri godine kako bi ojačao svoje programe bezbednosti i usklađenosti.

08.07.2024.