Severna Amerika

Boeing pojačava proizvodnju MAX aviona

Foto: SounderBruce

Kompanija Boeing planira da poveća mesečnu proizvodnju 737 MAX aviona tokom drugog kvartala ove godine. Nakon sertifikacije MAX-a u većini svetskih zemalja, Boeing je odlučio da krene sa intenzivnijom proizvodnjom svog modernog uskotrupca kako bi zadovoljio sve veću potražnju na tržištu. Naime, Boeingove fabrike trenutno isporučuju 27 MAX aviona mesečno a plan je da se taj broj poveća na 31 do kraja ovog tromesečja.

„Boeing je skoro završio globalni bezbedni povratak 737 MAX aviona i flota je naletela više od milion sati letenja od kraja 2020. godine. Stopa proizvodnje 737 nastavlja da raste i očekuje se da će se povećati na 31 avion mesečno tokom drugog kvartala,“ navodi se u Boeingovom izveštaju za prvo tromesečje 2022. godine.

Međutim, kompanija iz Sijetla ne planira da se zadrži na novom nivou proizvodnje i već se priprema za naredno povećanje. Naime, Boeing bi do kraja naredne godini mogao da pravi i do 47 MAX letelica mesečno ukoliko se ostvari predviđeni oporavak industrije čime bi se firma približila stopi proizvodnje pre prizemljenja modela. Zaključno sa 31. martom, Boeing ima još 4138 porudžbina za sve verzije MAX aviona uključujući i varijantu -10 koja još uvek nije sertifikovana.

Foto: SounderBruce

03.05.2022.