Boeing nema gotovine za kupovinu Spirit AeroSystems-a

boeing_747

Vesti da je Boeing tokom vikenda želeo kupiti Spirit AeroSystems putem deonica, a ne gotovinskom transakcijom, ne bi trebalo nikoga iznenaditi.

Finansijsko stanje Boeinga je u haosu i nejasno je da kreditne agencije i dalje ocenjuju Boeing kao investicionu klasu, iako je na najnižem nivou u proteklih nekoliko godina. Kada je reč o ponovnom preuzimanju Spirita, Boeing jednostavno sebi ne može priuštiti da plati gotovinu za kompaniju, koja je na jučerašnjem zatvaranju berze imala tržišnu kapitalizaciju od 3,8 milijardi dolara+.

To je isti razlog zašto je Boeing napustio zajedničko ulaganje u Embraer u aprilu 2020: nije mogao priuštiti cenu od 4,5 milijardi dolara u gotovini. Promena strategije dolazi u poslednjem trenutku od strane Boeinga i pokušaj je preuzimanja ove kompanije putem deonica koje sada vrednuje na oko 35 dolara po akciji.

Prema ugovoru koji tek treba da bude finalizovan, segment Spirita koji proizvodi delove za Airbus u Severnoj Irskoj i Severnoj Karolini bio bi prodan evropskom proizvođaču aviona.

25.06.2024.