Boeing menja vodeće ljude kompanije, Kalhun podneo ostavku

Dreamliner

Niz loših događaja i incidenata koji su se u nekoliko poslednjih godina desili sa avionima Boeinga, doveli su i do promena u vrhu ovog proizvođača aviona.

Naime, predsednik i izvršni direktor Stan Dil je najavio skori odlazak u penziju, dok je Dejv Kalhun, prvi čovek Boeinga najavio povlačenje iz kompanije do kraja ove godine. Kap koja je očigledno „prelila čašu“ u slučaju Kalhuna je težak incident sa avionom Alaska Airlinesa, kome je otpao deo trupa pri visini od 5000 metara iznad tla.

Predsednik uprave Lari Kelner obavestio je odbor da se ne namerava ponovno kandidovati na predstojećoj godišnjoj skupštini deoničara. Odbor je izabrao Stiva Molenkopfa da nasledi Kelnera na mestu nezavisnog predsednika odbora. U ovoj ulozi, Molenkopf će voditi proces odbora za izbor sledećeg izvršnog direktora Boeinga.

Molenkopf je bio u upravnom odboru od 2020. godine. Prethodno je bio izvršni direktor Qualcomma. Diplomirao je i magistrirao elektrotehniku.

Počastvovan sam i ponizan što sam stupio u ovu novu ulogu,rekao je Molenkopf. „Potpuno sam siguran u ovu kompaniju i njeno rukovodstvo. Zajedno smo posvećeni preduzimanju pravih radnji kako bismo ojačali sigurnost i kvalitet, te zadovoljili potrebe naših kupaca. Takođe želim da zahvalim i Lariju i Dejvu na njihovom izuzetnom upravljanju Boeingom tokom izazovnog vremena za našu kompaniju i avio-industriju.”

25.03.2024.