Boeing kažnjen sa 200 miliona dolara

Najveći američki proizvođač aviona pristao je juče da plati 200 miliona dolara kazne zbog obmanjivanja javnosti o bezbednosti svog aviona 737 MAX koji se dva puta srušio i u kojem je stradalo 346 ljudi.

Nekadašnji izvršni direktor korporacije Dennis Muilenburg, takođe je pristao da plati kazne koje je odredila Komisija za hartije od vrednosti (SEC) u kojoj se navodi da su Boeing i Muilenburg znali da je deo sistema kontrole leta aviona faličan i da predstavlja opasnost za bezbednost same letelice ali je on uprkos tome tvrdio da je MAX u potpunosti siguran.

Robert A. Clifford, osnivač advokatske kuće Clifford Law Offices, koji takođe služi kao glavni savetnik u nerešenoj parnici u saveznom okružnom sudu u Čikagu protiv Boeinga u drugoj nesreći koja je odnela 157 života, rekao je reagujući na današnje vesti: „Muilenburg ili bilo ko drugi ko je ubedio vladu da zadrži Boeinge 737 MAX na nebu trebalo bi da bude u potpunosti istražen zbog ponašanja koje bi moglo biti kriminalne prirode. To uključuje vladu koja ispituje svu komunikaciju između strana u korporaciji ili van Boeinga.“

23.09.2022.