Severna Amerika

Boeing ipak na sudu zbog MAX-a

Avio-kompanija Boeing će ipak biti suočena sa sudskim procesom zbog tragedija koje su se dogodile na avionima MAX 737 2018. i 2019. godine.

Predstavnici Boeinga se moraju pojaviti sledećeg četvrtka, 26. januara 2023., u sudnicu u Teksasu (Fort Worth) kako bi otpočeo postupak na osnovu federalne krivične tužbe za smrt 346 ljudi. Prvobitno, Boeing je dobio imunitet od američkog Ministarstva pravde kao deo sporazuma o odloženom krivičnom gonjenju u vrednosti od 2,5 milijardi dolara koji je potpisan u januaru 2021. u vezi sa prevarom i greškom u dizajnu MAX-a.

Advokat koji je uspešno vodio ovu krivičnu stvar u ime tužilaca na pro bono osnovi je Paul G. Cassell, bivši savezni sudija i nacionalno priznati stručnjak za prava žrtava zločina, ovim povodom je izjavio: „Porodice cene odluku sudije da će Boeing biti tretiran kao svaki drugi optuženi u saveznim krivičnim slučajevima i biti optužen. Neki članovi porodice planiraju da idu u Teksas sledeće nedelje da se obrate kompaniji koja je krivično odgovorna za smrt njihovih najmilijih.“

Retkost je u istoriji američkog zakona o vazduhoplovstvu da je korporacija optužena za krivične prijave u vezi sa smrću žrtava avionske nesreće, a one su već koštale Boeing više od 20 milijardi dolara, dovele su do 20-mesečnog kažnjenja za najprodavaniji avion i navele su Kongres SAD da usvoji zakon koji reformiše sertifikaciju aviona.

20.01.2023.