Boeing i definitivno kupuje Spirit AeroSystems

Spirit AeroSystems

Boeing je u ponedeljak saopštio da je pristao na kupovinu glavnog dobavljača, Spirit AeroSystems, čime je okončan skoro dvodecenijski eksperiment u spoljnoj proizvodnji glavnih komponenti svojih komercijalnih aviona, uključujući telo 737 Max i delove 767, 777 i 787.

Kupovinom Spirita, Boeing se nada da će sprečiti probleme s kvalitetom koji su mučili dobavljača poslednjih godina. Iako već ima značajan uticaj na Spirit, Boeing će lakše moći pratiti i menjati proizvodne prakse tako što će direktno posedovati ovu fabriku. Boeing je takođe preduzeo interne korake za poboljšanje kvaliteta, nakon mučnog incidenta u kojem je u januaru eksplodirala ploča iz jednog od njegovih aviona.

“Reintegracijom Spirit-a”, rekao je izvršni direktor Boeinga, Dave Calhoun, kompanija “može u potpunosti uskladiti” svoju proizvodnju i sigurnosne sisteme sa svojom radnom snagom.

Posao koji ide ka konačnoj realizaciji, je procenjen na 4,7 milijardi dolara u deonicama ili 8,3 milijarde dolara uključujući Spiritov dug. Moraju ga odobriti regulatori i deoničari Spirit-a da bi bio završen. Boeing će takođe predati delove Spirita Airbusu, svom evropskom rivalu, kao deo transakcije. Boeing je saopštio da se očekuje da će njegova kupovina Spirita biti završena sredinom sledeće godine.

01.07.2024.