Severna Amerika

Boeing će ponuditi teretnu verziju modela B777X

Medijska kuća Bloomberg prenosi vest da bi najveći američki proizvođač aviona mogao da lansira cargo varijantu budućeg modela B777X. Novi teretni avion bi nosio oznaku B777XF i mogao bi da bude predstavljen već u novembru na vazduhoplovnom sajmu u Dubaiju. Bloomberg navodi da Boeing već vodi pregovore sa Lufthansom, DHL-om, Qatar Airwaysom i Singapore Airlinesom oko potencijalne prodaje novih teretnjaka.

Boeing 777XF postao bi konkurent Airbusovom „flagship“ modelu A350, tačnije njegovoj teretnoj varijanti koja je nedavno najavljena. Dva proizvođača su već počela da nude svoje teretnjake svetskim avio-kompanijama kao što je Qatar Airways koji bi, kako navodi Bloomberg, mogao da pretvori deo porudžbina za putničke B777X u cargo varijantu.

Detalji o najnovijem derivatu Boeinga 777X još uvek nisu poznati i očekuje se da će proizvođač uskoro saopštiti osnovne informacije o modelu. Pretpostavlja se da će teretni 777XF biti veći od putničke varijante -8 ali manji od -9, najveće dostupne varijante aviona.

07.10.2021.