Afrika

“Bird strike” u Nigeriji

Boeing 777-300 kompanije British Airways na letu London Heathrow (LHR) – Lagos (LOS) je 30. decembra imao “bird strike” prilikom sletanja na najveći nigerijski aerodrom. Jato ptica se sudarilo sa avionom britanske kompanije a nekoliko njih je upalo u motor Boeinga 777 izazivajući kvar hidrauličnog sistema. Avion je bezbedno sleteo na pistu 18R i zaustavio se nakon napuštanja poletno-sletne staze.

Nakon zaustavljanja aviona na rulnoj stazi, osetio se miris paljevine pa je vatrogasna služba aerodroma morala da reaguje. Dva vatrogasca su stigla 11 minuta nakon sletanja dok je vatrogasni kamion stigao 5 minuta nakon njih. Ispostavilo se da je hidraulična tečnost curila na vrele kočnice zbog čega se mogao osetiti neprijatni miris.

Avion sa registracionom oznakom G-STBE je ostao na zemlji još 10 sati dok nije privremeno popravljen. On je nakon toga obavio let između Nigerije i Ujedinjenog Kraljevstva a let BA74 je kasnio 6 sati. Boeing 777 se još uvek nalazi u Londonu čak 4 dana nakon incidenta i 54 sata nakon sletanja u UK.

03.01.2020.