Biman Bangladesh rizikuje američke sankcije zbog preleta iznad Irana

Foto: Facebook/Biman Bangladesh Airlines Ltd.

Biman Bangladesh Airlines suočava se sa velikim problemima u vezi sa svojom novom planiranom linijom između Dake (DAC) i Rima (FCO).

Avio-prevoznik je planirao da njegovi avioni na putu za Rim, između ostalih, preleću i teritoriju Irana. Tako nešto predstavlja problem za SAD koje su uvele sankcije islamskoj republici. Plaćenje usluga kontrole letenja bi u očima SAD predstavljalo kršenje međunarodnih sankcija protiv Irana zbog čega bi i Biman Bangladesh Airlines mogao potencijalno biti suočen sa kaznenim merama.

Mada je ruta već bila isplanirana, čini se da će bangladeška avio-kompanija napraviti određene izmene kako njeni avioni ne bi preletali iransku teritoriju. Izvor iz Biman Bangladesh izjavio je za The Daily Star da će zbog obilaženje vazdušnog prostora let trajati i do sat i po duže, piše Aero Time. Umesto devet, putnici će leteti oko deset i po sati što će povećati troškove avio-kompanije ali i cene karata.

Prvi let planiran je za 26. mart na Dan nezavisnosti Bangladeša. Letovi između bangladeške i italijanske prestonice obavljaće se tri puta nedeljno i to sa Boeinzima 787.

Foto: Facebook/Biman Bangladesh Airlines Ltd.

20.03.2024.