Beogradski koncesionar u Edinburgu: Vinci od sada vlasnik škotskog aerodroma

Foto: Facebook/Edinburgh Airport

Kompanija Vinci, odnosno njena podružnica Vinci Airports, potpisala je danas ugovor o kupovini većinskog vlasničkog udela u aerodromu Edinburg (EDI) u Škotskoj. Francuska firma preuzeće 50,01% vlasništva nad šestom najvećom vazdušnom lukom u Velikoj Britaniji, odnosno kompanijom Edinburgh Airport Limited koja upravlja aerodromom.

Ugovor je potpisan sa Global Infrastructure Partners (GIP), trenutnim vlasnikom Edinburgh Airport Limited, koji će nakon posla sa Francuzima zadržati 49,9% udela. Dogovorena cena više od polovine edinburškog aerodroma iznosi 1,27 milijardi funti, odnosno nešto manje od 1,5 milijardi evra.

Dve firme imaju sličan aranžman i na aerodromu London Gatwick gde Vinci „drži“ 50,01% vlasništva, a GIP ostatak.

Vinci u svom saopštenju ističe da aerodrom Edinburg ima velikih potencijal za rast, pogotvo u long-haul segmentu, dodajući da se otpuni oporavak od pandemije očekuje ove godine. Aerodrom je povezan sa preko 150 destinacija u 38 zemalja i većinu letova obavjaju easyJet, Ryanair, British Airways i Jet2. U 2023. godini aerodrom je opslužio oko 14,4 miliona putnika.

Za razliku od Beograda ili nekih drugih aerodroma, Vinci u Edinburgu nije koncesionar, odnosno operater vazdušne luke, već njen vlasnik.

Foto: Facebook/Edinburgh Airport

18.04.2024.