Fleš Region

Beograd: Aerodrom ketering u štrajku

Radnici Aerodrom keteringa, stupili su u štrajk do ispunjenja zahteva, saopštio je prinudni štrajkački odbor, pošto je poslodavac prekršio potpisane dogovore i nije izmirio svoja dugovanja zaključno sa 20. septembrom.

„Naši zahtevi su jasni: tražimo da naš poslodavac, Aerodrom ketering, ispuni sve obaveze prema državi, u smislu doprinosa, socijalnog i zdravstvenog osiguranja radnika, koje ne uplaćuje od novembra meseca prošle godine. Zbog ovoga, preko sto radnika Aerodrom keteringa, ali i čitave njihove porodice, već tri meseca nemaju zdravstveno osiguranje i ne mogu da produže svoje knjižice. Ističemo da među njima ima obolelih i od najtežih bolesti, kao i onih kojima su operacije otkazivane zbog ovoga. Naši sigurni i zagarantovani odlasci u penziju takođe su ugroženi“, stoji u saopštenju.

Ističe se da je svim problemima i zahtevima blagovremeno upoznat i poslodavac, ali da radnici nisu naišli na razumevanje.

„Aerodrom ketering je po našim saznanjima imao rekordne prihode u julu i avgustu ove godine, sa preko 800 hiljada putnika na aerodromu Srbije i redovnim uplatama od naših naručioca, pre svega od Er Srbije. I pored toga Aerodrom ketering nije našao za shodno da izmiri svoje obaveze prema radnicima, a koliko nam je poznato, ni prema nizu dobavljača“, navodi se u soapštenju.

U međuvremenu, dodaje se, „Aerodrom ketering je našao za shodno da uruči otkaz predsedniku našeg sindikata, Draganu Kabiću, da mu onemogući ulaz u zonu aerodroma, što i jeste razlog zbog čega se mi sada organizujemo kao radnici u proizvodnji putem prinudnog štrajkačkog odbora“.

„Napominjemo da smo o svim ovim problemima u prethodnim danima posebnim dopisima obavestili kako predsednika države Aleksandra Vučića, tako i predsednicu Vlade Anu Brnabić i ministra finansija Sinišu Malog, upravo imajući u vidu da je rad Aerodrom keteringa od nacionalnog značaja za našu državu“, kažu u sindikatu.

Radnici u proizvodnji Aerodrom keteringa ujedinjeni su u odluci o potpunoj obustavi rada, zaključuje se u saopštenju sindikata, i izražava nada da će im se u štrajku pridružiti i radnici Aerodrom logistike, odnosno vozači koji opslužuju sve avione na beogradskom aerodromu.

21.09.2022.