Beluga menja Antonove u SAD?

Beluga

Erbas je dobio operativni Sertifikat avioprevoznika (AOC) za rad u SAD. Erbas Beluga Transport (AiBT) je brend sa kojim evropski proizvođač plasira velike kargo letove na svojim avionima A300-600ST Beluga.

Erbas je nastojao već duži vremenski period da zauzme deo tržišta koji je ostao bez servisa za vangabaritne terete zbog potpunog uništenja jedinog Antonova An-225 i sankcija Rusiji, najvećem operateru aviona An-124. Odobrenje predviđa obavljanje ovih čarter letova od bilo koje tačke ili tačaka u SAD do bilo koje tačke ili tačaka u bilo kojoj članici zajedničkog evropskog vazdušnog prostora.

Rat između Ukrajine i Rusije koristio je Erbas Beluga Transportu, jer je, nažalost, Ukrajina izgubila svoj vodeći teretni avion, AN-225, pored nekoliko AN-124 koji su ostali u funkciji.

S druge strane, Rusija je zbog rata dobila brojne sankcije i ograničenja, pa njeni avioni ne mogu leteti iznad vazdušnog prostora koji je povezan s Ukrajinom ili NATO-om. Ovo onemogućava ruskoj kompaniji Volga-Dnjepr da rasporedi svojih 13 Antonova AN-124 bilo gde u svetu.

25.12.2023.