Severna Amerika

Avion Red Air-a se zapalio u Majamiju

McDonnell Douglas MD-82 dominikanske kompanije Red Air zapalio se prilikom sletanja na aerodrom Majami. Naime, avion sa registracionom oznakom HI1064 koji je danas leteo između Santo Dominga i Majamija izleteo je sa piste prilikom sletanja, a kao razlog se navodi urušavanje stajnog trapa na avionu. Nakon zaustavljanja, MD-82 se zapalio što je nateralo posadu da otvori izlaze za slučaj nužde i započne evakuaciju putnika.

Kako prenose američki mediji, u ovom incidentu nije bilo stradalih osoba ali su 3 do 4 putnika pretrpela povrede zbog čega su kasnije hospitalizovana. U avionu se nalazilo oko 140 ljudi i svi su uspeli na vreme da izađu iz zapaljenog aviona. Na snimcima koji trenutno kruže društvenim mrežama može se videti i veoma brz odaziv i reakcija aerodromske vaztrogasne službe koja je požar na MD-82 počela da gasi za manje od dva minuta nakon njegovog sletanja.

Red Air je čarter kompanija iz Dominikanske Republike koja obavlja letove između Santo Dominga i Majamija. Na letovima ovog prevoznika saobraćaju 3 McDonnell Douglas MD-82 aviona i 1 MD-81. HI1064 koji je učestvovao u današnjem incidentu proizveden je 1990. godine i dostavljen je nov American Airlines-u. Avion je kasnije menjao vlasnike, a kompanija Red Air ga je kupila 2021. godine od venecuelanskog  LASER Airlines-a.

22.06.2022.