Avion Izidžeta bio pretežak, pilot zamolio 20 putnika da napusti letelicu

easyJet

Jedan pilot Izidžeta (easyJet) je imao nesvakidašnju situaciju na letu U23364 između aerodroma Lanzarote i Liverpula kada je shvatio da njegov avion zbog težine ne može da poleti. Naime, on je u sredu 5. jula bio za komandama Erbasa A320 registrovanog pod oznakom G-EZTL koji je trebao da leti između španskog ostrva i engleske metropole ali je malo pre poletanja izračunao da avion ne može bezbedno da poleti. Jaki bočni vetrovi, visoka temperatura ali i sama dužina piste na ostrvu Lanzarote su stvorili nemoguće uslove za poletanje već punog aviona.

Kako bi avion poleteo, težina je morala da se smanji zbog čega je kapetan zamolio 20 putnika da odustanu od leta U23364 i da se vrate u Lanzarote. Kapetan je ponudio 500 evra putnicima koji bi svojevoljno napustili avion.

Mada detalji nisu poznati, čini se da je uprkos incijalnom negodovanju putnika 20 ljudi ipak prihvatilo ponudu Izidžeta jer je avion nakon izvesnog kašnjenja ipak poleteo sa Lanzarotea. Erbas A320 je sleteo u Liverpul sa sat i 15 minuta zakašnjenja.

Foto: easyJet

08.07.2023.