Avion El Ala greškom ušao u libanski vazdušni prostor

Foto: Ri_Ya

Boing 787 izraelske nacionalne avio-kompanije El Al je tokom prvih dana novog rata sa Hamasom greškom preleto deo vazdušnog prostora Libana – teritorije na kojoj deluje militaristička organizacija Hezbolah.

Svega dva dana nakon napada Hamasa na izraelske teritorije, Boing 787 koji je 9. oktobra leteo između Tel Aviva (TLV) i Fort Loderdejla (FLL) morao je biti preusmeren sa svoje planirane putanje. Olujni oblaci koji su se nalazili na putanji aviona primorali su posadu da promeni trasu kretanja.

Obilazeći oluju avion je neplanirano ušao u vazdušni prostor Libana i nekoliko minuta se kretao iznad južne teritorije ove zemlje, saznaje Israel Hayom. U ovom području aktivan je Hezbolah, paravojna formacija neprijateljski nastrojena prema Izraelu.

Kontrola letenja je brzo shvatila da El Alov Boing leti iznad neprijateljske teritorije zbog čega je alarmirala posadu i naredila joj da se vrati u bezbedan vazdušni prostor. Kako piše Israel Hayom a prenosi Aero Time, letačka posada je sve vreme bila u kontaktu sa izraelskim oružanim snagama i kontrolom letenja tokom obilaženja olujnih oblaka.

El Al je u međuvremenu sproveo internu istragu i navodno obavio dodatnu obuku sa posadom. Iz avio-kompanije poručuju da se incident dogodio svega dva dana nakon izbijanja oružanog sukoba i da letačke posade još uvek nisu bile u potpunosti upoznate sa novim, promenjenim rutama

Foto: Ri_Ya

12.12.2023.