Evropa

Avion Binter-a sleteo na pogrešnu pistu, izbegnuta katastrofa

Foto: Rob Hodgkins

ATR 72 kompanije Binter Canarias sleteo je na pogrešnu pistu tokom leta NT207 između Fuerteventure i Gran Kanarija. Naime, 14. marta na letu između dva ostrva, španskoj letelici je bilo odobreno sletanje na pistu 03R vazdušne luke Las Palmas dok se na drugoj u to vreme nalazilo aerodromsko vozilo. Međutim, posada je iz još uvek nepoznatih razloga avion usmerila na poletno-sletnu stazu 03L koja je za vreme sletanja bila zauzeta.

Vozač automobila koji se nalazio na pisti kontaktirao je kontrolu leta kada je video ATR koji se približava a ista mu je naredila da napusti poletno-sletnu stazu i skloni se na bezbedno. ATR 72 je nakon toga sleteo na 03L bez problema ali nije jasno da li su pilot i kopilot uvideli grešku.

Španska Komisija za istraživanje udesa i incidenata u civilnom vazduhoplovstvu (CIAIAC) nedavno je započela istragu koja će otkriti ko je odgovoran za ovaj umalo tragičan događaj. U avionu ATR 72 Binter Canarias-a koji je tog dana obavljao let nalazilo se 68 putnika kao i 4 člana posade.

Foto: Rob Hodgkins

07.04.2022.