Avion Aeroflota blokirao aerodrom u Puketu, iscurela hidraulična tečnost

Foto: ©Airbus SAS 2012 Pascal Pigeyre - Master Films

Airbus A330 kompanije Aeroflot imao je probleme sa hidrauličnim sistemom prilikom sletanja na aerodrom u Puketu (HKT). Zbog kvara letelice i ispuštene tečnosti na pisti, saobraćaj na vazdušnoj luci bio je poremećen

Letelica ruske nacionalne avio-kompanije sletela je juče (23. april) u Puket, a prilikom prizemljenja došlo je do havarije hidrauličnog sistema. Mada je posada uspela bezbedno da sleti, Airbus A330-300 je navodno pretrpeo ozbiljnu štetu.

Foto: Airbus - David Velupillai

Foto: Airbus – David Velupillai

Hidraulična tečnost jednog od sistema aviona rasula se po pisti aerodroma. Zemaljska služba prevukla je Airbus sa uzletno-sletne staze 27 dok su u isto vreme radnici otklanjali hidrauličnu tečnost.

Usled potrebe da se otklone posledice havarije i avion izmesti, jedina pista na ovom aerodromu je bila zatvorena – punih sat vremena. Veliki broj letova je zbog toga kasnio i aerodrom je imao velike operativne probleme. Saobraćaj se nakon ponovnog otvaranja piste vratio u normalu.

Aeroflot avion čiji je hidraulični sistem otkazao registrovan je pod oznakom RA-73783 (pre 2022. godine VQ-BQY) i u utorak je leteo između Jekaterinburga (SVX) i Puketa (HKT). Vazduhoplov je prema podacima FlightRadar24 trebao tokom današnjeg dana da se vrati u Rusiju, tačnije Sankt Peterburg (LED) ali je ostao na Tajlandu.

Naslovna fotografija: ©Airbus SAS 2012 Pascal Pigeyre – Master Films

24.04.2024.