Avio-kompanije žele da tuže Holandiju zbog limita na Schipholu

Vlada Holandije je nedavno soapštila da će uvesti limit na broj letova koji mogu da se obavljaju sa aerodroma Schiphol što je prouzrokovalo veliko nezadovoljstvo među avio-kompanijama koje koriste ovu vazdušnu luku. Pod izgovorom smanjenja emisije ugljen-dioksida i redukcije zvučnog zgađenja, vlada će već ove zime „privremeno“ ograničiti broj letova na 460.000 godišnje što je za nekoliko desetina manje operacija nego u rekordnoj 2019. godini. Za 2024. godinu su planirana nova smanjenja i Holandija razmatra mogućnost limitiranja broja letova na 440.000. Iz KLM su ranije rekli da bi 440.000 godišnjih letova bilo 18,5 odsto manje od potencijalnih 540.000 letova predviđenih u budućnosti i time se ugrožava status aerodroma kao glavnog globalnog čvorišta.

Zbog novih mera države avio-kompanije predvođene KLM-om, najvećim korisnikom ove vazdušne luke, spremaju tužbu protiv Holandije smatrajući da su ova ograničenja protivzakonita.

„KLM Grupa, Delta Air Lines, Corendon, easyJet i TUI udružuju snage kako bi pokrenuli postupak protiv holandske vlade u pokušaju da Holandiju očuvaju povezanom sa ostatkom sveta preko aerodroma Schiphol. Avio-kompanije osporavaju jednostranu odluku vlade da značajno smanji broj letova na Shipholu, uverene da mogu da smanje nivoe buke i emisije ugljen-dioksida dok održavaju mrežu destinacija za milione putnika i tona tereta koji godišnje prevoze do i od Shiphola,“ navodi se u saopštenju nacionale avio-kompanije.

Pored avio-kompanija, legalnoj borbi će se najverovatnije pridružiti i IATA. Ova organizacija tvrdi da se limitima na aerodromu krši Čikaška konvenciju i da navodi da se prema zakonima Evropske unije pre takve odluke moraju obaviti konsultacije sa avio-kompanijam što u ovom slučaju nije bilo urađeno.

Sa druge strane, ograničenja pogoduju aerodromu Schiphol i vazdušna luka smatra da su takve mere neophodne, podržavajući mere vlade. Stav aerodroma ne čudi imajući u vidu da je tokom prethodne letnje sezone na vazdušnoj luci često dolazilo do velikih gužvi zbog nedovoljnog broja radnika. Međutim, aerodrom je takođe pozvao vladu da se konsultuje sa avio-kompanijama pre dugoročne odluke o ograničavanju letova.

05.03.2023.