Austrija optužila Mađarsku za velika kašnjenja letova

Wizz Air

Austrijski sindikat Vida je u saopštenju pozvao mađarsku vladu, koja predsedava Evropskom unijom, i mađarsku službu za vazdušni promet HungaroControl da prestanu ometati pregovore o radu i poboljšati sve lošije uslove rada mađarskih kontrolora letenja u poslednje tri godine.

Vlada Mađarske je dekretom iz 2021. godine zabranila obustave rada mađarskim kontrolorima letenja, pozivajući se na vanredno stanje zbog korona virusa, kada je Sindikat Kontrole (CMLISZ) započeo štrajk u HungaroControlu.

Kako je saopšteno iz austrijskog sindikata, radnici mađarskog davatelja usluga zbog toksične atmosfere na radnom mestu koja je nastala kao posledica navedenog odlaze na rad u inostranstvo, a neki i napuštaju profesiju. Nedostatak kapaciteta u vazdušnom prostoru Mađarske takođe stvara pritisak na rad kontrolnih službi susednih zemalja, a uzrokuje i kašnjenja turista koji putuju avionom iz Austrije.

HungaroControl (Budimpešta ACC) je drugi u Evropi nakon centra kontrole letenja u Karlsrueu po uzrokovanim kašnjenjima na rutama. Letovi su kasnili ukupno 4.611 minuta dnevno u vazdušnom prostoru Mađarske, što je u proseku 1,73 minuta po letu.

06.07.2024.