Azija

ATR potvrdio učešće na sajmu u Singapuru, predstavlja novitete

Foto: ATR

Francusko-italijanski proizvođač aviona ATR saopštio je da će učestvovati na tradicionalnom vazduhoplovnom sajmu u Singapuru koji se održava u periodu između 15. i 18. februara. Singapore Airshow biće prilika da evropska fabrika predstavi svoje modele ATR 72 i ATR 42 sa novim motorima brojnim azijskim avio-prevoznicima. Naime, ATR je u svoju ponudu uvrstio i letelice sa poboljšanim pogonskim jedinicama sa oznakom PW127XT proizvođača Pratt & Whitney.

Ove motore odlikuje bolja ekonomičnost kao i pojednostavljeno održavanje što su dva veoma važna aspekta u svakodnevnim operacijama. PW127XT motor troši 3% manje goriva od svog prethodnika dok su troškovi servisiranja i održavanja 20% niži.

Posetioci singapurskog sajma će biti u prilici da se upoznaju sa napretkom ATR-a u sferi održivosti i ekologije. Evropski proizvođač je nedavno obavio probne letove sa 100% održivim gorivom u jednom motoru i očekuje dozvolu za letenje sa isključivo ovakvim gorivom do 2025. godine.

U Singapuru će biti promovisan i ATR 42-600S, specijalna verzija najmanjeg ATR-ovog aviona namenjena operacijama sa malih aerodroma. Ova letelica će moći da sleće i poleće sa pista dugačkih svega 800 metara što će letove sa manjih lokalnih aerodroma učiniti izvodljivima. ATR se nada da će -600S biti sertifikovan do kraja 2024. godine.

Foto: ATR

11.02.2022.