Evropa

ATR obavio prvi let sa 100% održivim gorivom

Foto: ATR

Francusko-italijanski proizvođač aviona ATR obavio je juče prvi let sa 100% održivim avio-gorivom (SAF). Probni let obavljen je u saradnji sa švedskom kompanijom Braathens Regional Airlines koja je u svrhu ovog testa ustupila jedan ATR 72-600. Nakon dopune održivim avio-gorivom, ATR je poleteo sa aerodroma Malme zaputivši se ka vazdušnoj luci Bromma blizu Stokholma. Iako je ATR i ranije eksperimentisao sa održivim gorivom, ovo je prvi put da jedan od njihovih aviona koristi SAF u oba motora.

„Posle više od jednog veka komercijalnih letova na kerozin, mi smo na početku nove ere. Let predstavlja pravu prekretnicu za čitavu vazduhoplovnu industriju jer pokazuje da ova tehnologija funkcioniše i da je mogu brzo usvojiti mnogi u našoj industriji kako bi se ubrzao prelazak na avijaciju sa niskim emisijama,“ poručio je izvršni direktor ATR-a Stefano Bortoli.

Gorivo koje je za ovu priliku obezbedio Neste redukuje štetne emisije za čak 80%, saopštio je šef ove firme Jonathan Wood. Kako navodi, održivo avio-gorivo može već sada da se koristi u motorima aviona i kompatabilno je sa postojećom aerodromskom infrastrukturom.

Foto: ATR

22.06.2022.