Severna Amerika

American Airlines nudi veće plate pilotima

American Airlines je izneo novu ponudu za plate za svoje pilote, koja uključuje povećanje osnovne plate od 17% i druga povećanja.

U internom video snimku u kojem se obraća pilotima American Airlines-a, izvršni direktor Robert Isom je potvrdio da je avio-prevoznik dao novi sveobuhvatan predlog Savez udruženih pilota (APA). Isom je detaljno opisao predlog koji uključuje „znatno bolju platu“.

„Ponudili smo povećanje osnovne plate od 16,9% do 2024. godine, kao i povećanje mnogih drugih komponenti plata, kao što su dnevnice i plata za obuku“, rekao je Isom.

Predlog dolazi dok se avio-kompanije i aerodromi bore za osoblje u Sjedinjenim Državama kako bi zadovoljili povećanu potražnju. Prevoznici širom kontinenta bili su primorani da ukinu letove zbog nedostatka radne snage, a avio-kompanije se trude da povećavaju plate pilota u pokušaju da zadrže i privuku posadu. United Airlines je prvi veliki prevoznik koji je postigao dogovor sa pilotima, ponudivši svojim pilotima povećanje plata za preko 14%.

„Do kraja sporazuma, uzimajući u obzir samo osnovnu platu, kapetan uskotrupnog aviona bi zarađivao oko 340.000 dolara godišnje – 45.000 dolara više svake godine nego što zarađuje danas“, objasnio je Isom. „Kapetan širokotrupnih aviona zarađivao bi oko 425.000 dolara godišnje, ili 64.000 dolara više nego što trenutno iznosi plata.“

03.07.02022.