Severna Amerika

American Airlines najavio otpuštanje 19000 zaposlenih

American Airlines planira otpustiti oko 19.000 zaposlenih počevši od 1. oktobra ako američka vlada ne pruži paket pomoći američkim avio-kompanijama kako bi dodatno zaustavio finansijske efekte pandemije Covid-19.

U pismu izvršnog direktora aviokompanije Douga Parker-a i predsednika Roberta Isoma, zaposleni su dobili obaveštenje da bi smanjenje posla moglo rezultirati gubitkom najmanje 40.000 radnih mesta, što bi za trećinu smanjilo radnu snagu od 140.000 Amerikanaca kojih je bilo pre pandemije. Najava stiže samo pet dana pre zakazanog isteka Zakona o pomoći coronavirusu.

„Jedini problem zakonodavstva je taj što je, kada je donet u martu, pretpostavljalo da će virus do 30. septembra biti pod kontrolom i da će se potražnja za avionskim putovanjem vratiti“, navodi se u pismu kompanije Parker i Isom. „To očigledno nije slučaj. Na osnovu trenutnih nivoa potražnje, mi u Americi sada planiramo da u četvrtom tromesečju letimo manje od 50 posto kapaciteta naše aviokompanije, pri čemu je međunarodni promet dugim linijama posebno smanjen na samo 25 posto nivoa iz 2019. godine.“

26.08.2020.