Evropa

Alijanse traže jedinstvena pravila za putovanja

Kako bi se omogućila bezbedna putovanja i siguran oporavak turizma, tri svetske alijanse oneworld, SkyTeam i Star Alliance traže od vlada Grupe Sedam (G7) da uvedu univerzalna pravila za putovanja. Alijanse zahtevaju od zemalja G7 da usvoje univerzalna pravila za putovanja koja bi važila u svim zemljama sveta i koja bi pojednostavila putovanja u doba pandemije. Star Alliance, SkyTeam i oneworld su predložile sledeće mere:

  • vakcinisani putnici ne bi trebali da imaju obavezu karantina na svom finalnom odredištu
  • testovi za COVID-19 bi trebali da budu lako dostupni i priuštivi
  • za putnike u tranzitu ne bi trebala da važe pravila o karantinu i testiranju dok god ne napuštaju aerodrom

Alijanse takođe podržavaju izdavanje digitalnih zelenih sertifikata i pozivaju članice G7 da standardizuju izradu ovog sertifikata. Iz tri alijanse poručuju:

“Vakcinacija će imati ključnu ulogu u ponovnom pokretanju međunarodnog vazdušnog saobraćaja i turizma. Zalažemo se za to da vlade prihvate akreditovanu vakcinaciju kao siguran i prikladan razlog za izbegavanje karantina. U međuvremenu, dok čekamo da globalna populacija bude vakcinisana, važno je imati robusne i dosledne protokole testiranja, zajedno sa interoperabilnim digitalnim rešenjima razvijenim da olakšaju putovanje putnicima.”

10.06.2021.