Akasa Air dobila prvi avion

Foto: Akasa Air

Indijskoj start-up kompaniji Akasa Air predat je prvi Boeing 737 MAX tokom svečane ceremonije krugu Boeingove fabrike u Sijetlu. Prvi avion za indijskog prevoznika nosi registracionu oznkau VT-YAA i radi se o B737 MAX u verziji -8 koji može da preveze 189 putnika u jednoklasnoj putničkoj kabini.

„Letenje naprednom, ekološki progresivnom flotom 737 MAX aviona sa većom efikasnošću potrošnje goriva i nižim operativnim troškovima omogućiće Akasa Air-u da profitabilno opslužuje indijsko tržište dok te uštede prenosi na svoje putnike,“ izjavio je izvršni direktor Boeingove civilne divizije Stan Deal.

Zahvaljujući dolasku svog prvog aviona, Akasa Air će konačno moći da završi svoj proces sertifikacije i pripremi se za uspostavljanje redovnih letova. Početak saobraćaja planiran je za jul mesec, a prevoznik je najavio da će se fokusirati na otvaranje linija između velikih indijskih gradova i manjih regionalnih aerodroma širom zemlje.

Kompanija je naručila čak 72 uskotrupca američkog proizvođača i to u dve varijante, -8 i -8-200. Verzija MAX-a sa sufiksom -200 specijalan je tip aviona namenjen niskotarifnim prevoznicima i omogućava im da u kabinu smeste 197 ljudi.

Foto: Akasa Air

16.06.2022.