Airbus započeo proizvodnju prvog teretnog A350

Foto: Airbus

Najveći evropski proizvođač aviona je saopštio da je konačno započeo proizvodnju svog novog teretnog modela A350F. Radovi na prvom cargo širokotrupcu ovog tipa otpočeli su u Airbusovom postrojenju u Nantu gde je krenula proizvodnja centralne kutije za krilo (CWB). Među prvim proizvedenim delovima su spojevi centralne kutije i krila, a uskoro bi trebalo da se krene i sa proizvodnjom ostalih ključnih delova.

Za izradu centralne kutije zadužena je Airbusova kompanija pod imenom Airbus Atlantic koja posluje u Evropi, Severnoj Americi i Africi. Ova firma je zadužena za izradu centralnih kutija i za putničke Airbuse A350 i već je prilagodila deo svoje proizvodne hale za pravljenje teretne verzije ovog dela. Airbus Atlantic tvrdi da je adaptacijom objekata dobio veliku fleksibilnost u proizvodnji verzija -F, -900 i -1000.

Centralna kutija za krilo je jedan od najvažnijih delova novog teretnog aviona jer za razliku od CWB koja se nalazi na putničkim verzijama, može da izdrži veća opterećenja. Airbus A350F će imati ojačane podne grede na svom centralnom delu „koje mogu da izdrže najteže palete i kontejnere koje će A350F transportovati“, poručuju iz kompanije.

Kada centralna kutija bude spremna za isporuku u narednih nekoliko meseci biće transportovan do grada Montoar-de-Bretagne gde će Airbus ugraditi CWB u prvi centralni deo trupa avion. Ovako sklopljena letelica će potom biti prevezena Airbusom BelugaXL do Tuluza gde se vrši finalna montaža Airbusa A350.

Foto: Airbus

06.04.2023.