Airbus testirao A330neo na aerodromima na velikim nadmorskim visinama

Foto: Airbus

Airbus je tokom marta meseca testirao model A330neo u izazovnim uslovima operacija.

Reč je o takozvanim „hot and high“ probama, odnosno seriji opitnih letova na aerodromima na velikim nadmorskim visinama gde vlada topla i vlažna klima – što su neoptimalni uslovi za eksploataciju vazduhoplova. Airbus je stavio svoj A330neo na probu u Boliviji i Meksiku.

Opitni avion registracije F-WTTN obavio je sletanje i poletanje sa aerodroma La Paz (LAP) u glavnom gradu Bolivije kao i na vazdušnoj luci Toluka (TLC) u Meksiku koji se nalaze na 4.054 odnosno 2.800 metara nadmorske visine, preneo je Aero Time.

Cilj ovih testova bio je da se Airbusov ne previše popularan avion sertifikuje za avio-operacije na višim vazdušnim lukama. Ovaj avion do sada je bio odobren za sletanje i poletanje na aerodrome do 2.438 nm. i veruje se da da će nakon procesa sertifikacije imati dozvolu da obavlja letove ka destinacijama i do 3.810 nadmorske visine.

Airbus je tokom opitnih letova proveravao performanse A330neo tokom poletanja i sletanja, a simulirane su i situacije poput obustave poletanja i taksiranja malim brzinama.

Foto: Airbus

15.06.2024.