Evropa

Airbus otkazao Qatarove porudžbine

Foto: Airbus

Najveći evropski proizvođač aviona odlučio je da otkaže porudžbinu Qatar Airways-a za 50 novih A321neo u jeku sudskog spora koji vode dve strane. Naime, Airbus će iskoristiti svoje pravo da odustane od isporuka za bliskoistočnog prevoznika i prekine saradnju sa istim. Otkazivanje porudžbina od strane Airbus-a usledilo je nakon što je Qatar Airways zahtevao 600 miliona dolara na ime odštete za svoje defektne A350.

Spor Qatar Airways-a i Airbusa započeo je pre nekoliko meseci kada je avio-kompanija otkrila degradaciju farbe na novim A350. Katarski prevoznik navodi da takva oštećenja čine avione nebezbednim zbog čega su isti bili prizemljeni. Sa druge strane, Airbus procenjuje da je problem isključivo kozmetičke prirode i da ne utiče na bezbednost letenja. Qatar Airways je od tada tužio Airbus i potražuje višemilionske sume od evropskog proizvođača.

Novi Airbusi A321neo trebali su da zamene starije tipove aviona kao što su A320 i A321 koji su u proseku stari 9,5 i 11,5 godina respektivno. Isporuke novih letelica za Qatar Airways trebale su da krenu već naredne godine.

Foto: Airbus

21.01.2022.