Azija

Airbus otkazao Qatarove porudžbine za A350

Najveći evropski proizvođač aviona Airbus otkazao je preostale Qatarove porudžbine za model A350-1000 u jeku spora sa ovim avio-prevoznikom. Neimenovani izvori iz industrije su ovu informaciju prenela Reutersu ali zvanične potvrde Airbusa i Qatar Airways-a još uvek nema.

Naime, Qatar Airways još uvek čeka na isporuku 19 A350 dok je više od 20 aviona ovog tipa već preuzeto. Međutim, polovina širokotrupaca je prizemljena od strane katarskih vazduhoplovnih vlasti nakon što su na farbi Airbusa otkrivena velika oštećenja. Iz Qatara su poručili da neće preuzimati nove avione dok se problem ne reši jer oštećenja predstavljaju sigurnosni rizik. Airbus sa druge strane negira da je bezbednost aviona ugrožena, a katarskoj kompaniji je u međuvremenu ponuđeno rešenje sa kojim ona nije bila zadovoljna.

Otkazivanje ovako velikog broj širokotrupaca biće ogroman problem za Qatar Airways koji će već za nekoliko meseci prevoziti putnike na Svetsko prvenstvo. Nedostatak planiranih kapaciteta sasvim sigurno će uticati na operacije kompanije u narednim mesecima, a nije isključeno da će Qatar iznajmljivati avione drugih prevoznika tokom predstojećeg Mundijala.

04.08.2022.