Airbus očekuje kašnjenja sa programom A321XLR

Foto: Airbus

Dugoočekivani model evropske fabrike, Airbus A321XLR, nailazi na nove probleme u razvoju koji će odložiti njegov ulazak u komercijalnu upotrebu, prenosi Bloomberg. Prema pisanju ovog američkog medija, najveći evropski proizvođač aviona je obavestio naručioce modela A321XLR da program kasni. Naime, Airbus ima problema sa sertifikacijom svog novog aviona zbog bezbednosnih pretnji prepoznatih od strane EASA i FAA.

Avion koji bi trebao da donese revoluciju u svetskom dugolinijskom vazdušnom saobraćaju ima dodatni rezervoar za gorivo iza glavnog centralnog rezervoara koji regulatori smatraju problematičnim. Vazduhoplovne vlasti EU i SAD istražuju da li je novi zadnji centralni rezervoar ima dovoljno dobru protivpožarnu zaštitu jer se za trenutno rešenje sumnja da nije bezbedno.

Zbog mogućih promena dizajna aviona, Airbus je kupce obavestio da se prve isporuke A321XLR pomeraju za drugi kvartal 2024. godine iako je fabrika inicijalno planirala da se prvi primerci nađu u upotrebi već ove godine. Međutim, neke avio-kompanije sumnjaju u obećanja Airbusa i pribojavaju se da bi svoje A321XLR mogle da dobiju tek krajem 2024. ili početkom 2025. godine.

Airbus je do sada primio porudžbine za 460 A321XLR, a najveći kupac ovog aviona je indijska niskotarifna avio-kompanija IndiGo koja je naručila 69 primeraka.

Foto: Airbus

06.03.2023.