Airbus na HAI HELI-EXPO: Firma iz Saudijske Arabije na korak od kupovine 120 helikoptera

Foto: Airbus/©Anthony Pecchi 2023

Airbus je na ovogodišnjem HAI Heli-Expo sajmu u Kaliforniji potpisao ugovore za isporuku desetine novih helikopetra. Potencijalno najvredniji posao sklopljen je sa firmom iz Saudijske Arabije koja je na korak od kupovine preko stotinu letelica.

Već prvog dana sajma, u utorak 27. februara, Airbus je sa The Helicopter Company (THC) iz Saudijske Arabije potpisao okvirni sporazum o potencijalnoj kupovini 120 vazduhoplova. Ni proizvođač ni THC nisu saopštili o kojim letelicama se tačno radi. Okvirnim sporazumom definisani su uslovi daljih pregovora oko moguće kupovine helikoptera.

The Helicopter Company je pored okvirnog sporazuma potpisao i ugovor o kupovini 18 helikoptera, iskoristivši tako opcije iz prethodne porudžbine. U flotu treba da uđe osam H125 kao i deset H145, a ukupan broj Airbus letelica THC će se nakon svih isporuka popeti na 60.

Nemačka kompanija DRF Luftrettung koja se bavi medicinskim prevozom takođe je kupla nove letelice od Airbusa. Sa evropskim konzorcijumom potpisan je ugovor o kupovini sedam H145 i obezbeđeno je tri opcije. DRF Luftrettung i njene podružnice koriste više od 50 H135 i H145 baziranih na 40 lokacija u Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj i Lihtenštajnu.

Foto: Airbus helicopters

Foto: Airbus helicopters

HealthNet Aeromedical Services iz Čarlstona će uskoro proširiti svoju Airbus flotu sa četiri helikoptera H135. Kao jedan od najvećih bolničkih vazdušnih medicinskih programa u SAD, letelice će se koristiti za prevoz pacijenata.

Još jedan okvirni sporazum potpisan je i sa firmom Bristow Group i to za pet H135 kao i deset opcija za isti tip helikoptera. Airbus je saopštio da se prve isporuke očekuju u oktobru 2024. godine. Niagara Helicopters, kompanija koja organizuje turističke letove helikopterima takođe se odlučila za Airbus letelice. Sa ovom firmom Airbus je potpisao ugovor za kupovinu šest H130.

Naslovna fotografija: Airbus/©Anthony Pecchi 2023

29.02.2024.