Airbus i Boeing dele Spirit AeroSystems?

Spirit AeroSystems

Airbus i Boeing pregovaraju o kupovini i podeli kompanije Spirit AeroSystems prenosi agencija Rojters.

Ranije je objavljeno da Boeing želi kupiti Spirit AeroSystems , koji isporučuje delove za program Boeing 737 MAX, kao i velike delove 787 Dreamlinera. Ali Spirit AeroSystems kao partnera ima i Boeingovog najvećeg rivala Airbus kao jednog od svojih najvažnijih klijenata i promena vlasništva će zahtevati sasvim sigurno duge pregovore velikih rivala.

Sve tri kompanije su uključene u pregovore jedna s drugom kako bi videli kako mogu rešiti ova složena pitanja i postići dogovor. Spiritova vodeća fabrika u Vičiti u Kanzasu bavi se isporukom delova za 737 MAX i 787. Kao takva sasvim izvesno pripašće Boeingu, bez obzira na ishod razgovora. Spiritovo poslovanje s Airbusom čini gotovo jednu petinu njegovih prihoda i svaki dogovor koji proizlazi iz trenutnih pregovora moraće to uzeti u obzir.

Airbus je zainteresovan za Spiritovu fabriku kompozitnih delova Kinston u Severnoj Karolini, koja se bavi centralnim delom aviona A350, kao i za fabriku krila A220 u Belfastu u Severnoj Irskoj, pa ostaje da se vidi hoće li i doći do konačnog dogovora sve tri kompanije.

05.04.2024