Airbus i Air France oslobođeni optužbi u slučaju leta AF447

Foto: Força Aérea Brasileira

Krivični sud u Parizu je danas oslobodio kompanije Airbus i Air France od optužbi za ubistvo iz nehata u slučaju tragičnog pada leta AF447. Konačna oslobađajuća presuda za dve kompanije usledila je 14 godina nakon stravične nesreće koja je šokirala ceo svet. Prvog juna 2009. godine Airbus A330 kompanije Air France je leteo na liniji između Rio de Žaneira i Pariza ali je nakon svega nekoliko sati nestao sa radara kontrolora leta. Airbus A330 registrovan pod oznakom F-GZCP se srušio u Atlantski okean, a kao uzrok nesreće u kojoj je poginulo 228 ljudi se navodi zaleđivanje pitot cevi i neadekvatna reakcija posade.

Nakon što je francuski Biro za istraživanje i analizu za bezbednost civilnog vazduhoplovstva (BEA) završio stragu 2012. godine započeli su sudski procesi. Istražne sudije su u septembru 2019. godine odustale od krivičnog gonjenja dve kompanije navodeći da je nesreća prouzrokovana „spojem elemenata koji se nikada ranije nisu dogodili“ ali i da je ovaj tragičan događaj „ukazao na opasnosti koje se nisu mogle uočiti pre ove nesreće“.

Međutim, Apelacioni sud u Parizu je u maju 2021. godine naredio da se dvema kompanijama sudi za ubistvo iz nehata. Krivični sud je u oktobru prošle godine ponovo otvorio slučaj koji je trajao do danas.

Foto: Força Aérea Brasileira

17.04.2023.