Airbus gradi novi „Zero Emission“ razvojni centar

Foto: Airbus

Najveći evropski proizvođač aviona nastavlja da ulaže u razvoj vodoničnih aviona izgradnjom novog „Zero Emission“ centra. Naime, Airbus je saopštio da će u engleskom gradu Filton sagraditi svoj novi Zero Emission Development Centre (ZEDC) čiji će zadatak biti da napravi kriogeni sistem za skladištenje vodonika. Nova tehnologija razvijena u ovom centru biće upotrebljena u ZEROe projektu koji ima za cilj da do 2035. godine proizvede avion pogonjen vodonikom.

„Uspostavljanjem ZEDC-a u Velikoj Britaniji Airbus proširuje interne industrijske kapacitete za projektovanje, razvoj, testiranje i proizvodnju kriogenih rezervoara za skladištenje vodonika i srodnih sistema za projekat ZEROe u četiri matične zemlje Airbus-a,“ rekla je Sabine Klauke, glavni tehnički direktor evropskog proizvođača.

Pored Velike Britanije, svoje razvojne centre za ZEROe projekat dobile su Španija, Nemačka i Francuska. Airbus se nada da će do 2023. godine razviti rezervoare za vodonik kao i da će 2026. započeti testiranje istih. Kao platforma za ispitivanje novih tehnoloških rešenja u sklopu projekta ZEROe poslužiće Airbus A380, saopšteno je iz Airbus-a.

Foto: Airbus

26.05.2022.