airBaltic prizemljio avione zbog nedostatka delova

Šest Airbusa A220 letonsle kompanije airBaltic je prizemljeno zbog nedostatka rezervnih delova, otkrio je izvršni direktor avio-kompanije.

Letonski prevoznik ima 36 aviona Airbus A220-300 u svojoj floti, ali trenutno ne mogu svi da lete, rekao je Martin Gaus u poruci putnicima u kojoj se izvinjava zbog nedavnih kašnjenja.

„Trenutno, problemi u globalnom lancu snabdevanja primoravaju šest naših aviona da ostanu na zemlji jer nam nedostaju rezervni delovi za redovno održavanje,“ objasnio je Gaus. Neke od prizemljenih letelica su van pogona šest meseci. Oporavak u vazdušnom saobraćaju 2022. godine značio je povećanu potražnju za rezervnim komponentama za avione, ali problemi u lancu snabdevanja ometaju planove za povećanje proizvodnje, saopštila je francuska kompanija Safran.

„Iskreno govoreći, mislim da će problemi u lancu snabdevanja trajati verovatno do 2023. godine, možda do kraja 2023. godine,“ rekao je analitičarima izvršni direktor Olivije Andrijes.

Da bi nadoknadio izgubljene kapacitete, airBaltic je iznajmio avione drugih avio-kompanija, uključujući letelice ukrajinske nacionale kompanije UIA.

03.08.2022.