AirBaltic pomaže u razvoju aviona na vodonik

Foto: Fokker Next Gen

Avio-kompanija airBaltic i firma Fokker Next Gen potpisali su memoranduom o razumevanju u vezi sa razvojem novog aviona pogonjenog vodonikom.

Letonska nacionalna avio-kompanija i holandski proizvođač letelica dogovorili su saradnju u sklopu programa razvoja putničkog vazduhoplova koji kao pogonsko gorivo koristi tečni vodonik. airBaltic se memorandumom obavezao da će sa Fokker Next Gen deliti iskustva iz svojih svakodnevnih avio-operacija kako bi konstruktor letelica dobio jasan uvid u sve potrebe i izazove avio-kompanija kada je u pitanju obavljenje redovnih letova.

Informacije o eksploataciji postojećih Airbus A220 letelica airBaltica treba da pomognu Fokker Next Gen da dizajnira optimalan vodonični avion.

Foto: Fokker Next Gen

Foto: Fokker Next Gen

Fokker Next Gen namerava da razvijei proizvode prvi komercijalno uspešan avion pogonjen tečnim hidrogenom. Kompanija planira da do 2035. godine kupcima isporuči prvi avion.

Letelica će navodno moći da preveze između 120 i 150 putnika, a glavni energent korišćen u motorima biće tečni vodonik – gorivo za koje se veruje da može biti ekološki prihvatljiva alternativa „prljavom“ kerozniu. Fokker Next Gen na svom veb sajtu navodi da će budući avion takođe moći da koristi klasično avio-gorivo i održivo avio-gorivo (SAF) kako bi mogao da leti i ka destinacijama bez infrastrukture za dopunu vodonika.

15.05.2024.