Azija

AirAsia prodaje indijsku podružnicu, TATA preuzima kontrolu

Jedna od najvećih svetskih niskotarifnih avio-kompanija AirAsia je saopštila da će prodati udeo u indijskoj podružnici koju je osnovala zajedno sa firmom Tata. Naime, AirAsia više neće biti suvlasnik kompanije AirAsia India i celokupnu kontrolu nad firmom prepušta indijskom konglomeratu. Kako navode iz niskotarifne kompanije, prodaja udela u AirAsia India omogućiće firmi da se fokusira na njeno glavno tržište, zemlje jugoistočne Azije, ali da će Indija ostati bitan segment poslovanja.

„Covid nam je omogućio da preispitamo svoje prioritete i smatrali smo da je za AirAsia-u najpogodnije da razvije poslovanje samo u zemljama ASEAN-a, gde imamo četiri odlične avio-kompanije- u Maleziji, Tajlandu, Indoneziji i na Filipinima, sa mnogo voljenim brendom i prisustvom,“ izjavio je izvršni direktor AirAsia Aviation Grupe Bo Lingam.

„Iskoristićemo iskustvo i znanje koje smo stekli radom na domaćem indijskom tržištu kako bismo u mnogo većoj meri razvili tržište Azije i Indije u logistici i putničkim uslugama,” dodaje CEO.

AirAsia India je zajednički poduhvat između firmi Tata Sons i AirAsia i počela je sa radom u junu 2014. godine. Tata trenutno poseduje nešto manje od 84% udela, dok AirAsia drži ostatak, ali će postati jedini vlasnik kada se zaključi kupoprodajni ugovor.

Foto: Venkat Mangudi

03.11.2022.