Azija

AirAsia Japan prestaje sa radom?

Po najnovijim vestima koje dolaze iz dalekog Japana, još jedan avio prevoznik bi mogao da prestane sa radom. Naime, AirAsia Japan , jedna od filijala AirAsie, nalazi se u teškoj finansijskoj situaciji i već je obustavila prodaju karata za putovanja svojim avionima.

Osnovana 2017. godine, AirAsia Japan nikada nije prerasla u veliku avio-kompaniju. Od 2019 godine u svojoj floti ova kompanija ima tri aviona sa kojima je letela na dve međunarodne i jednoj domaćoj destinaciji. AirAsia je objavila da je japanska filijala prevezla  98% manje putnika u ovoj godini, kao i da je od matične kompanije u toku godine dobila “finansijsku injekciju” u iznosu od 6,2 miliona dolara u cilju daljeg funkcionisanja i opstanka. Međutim, u julu 2020. godine, finansijski revizori upozorili su grupu AirAsia da postoji razlika u iznosu od 421 milion USD između imovine i obaveza kompanije.

AirAsia je vlasnik većinskog udela u AirAsia Japan sa 66,9% , dok je ostatak njegovih udela u vlasništvu više kompanija sa sedištem u Japanu.

01.10.2020.