Air Pink izgubio AOC, Mitrović tvrdi na zahtev avio-kompanije

Foto: Pixabay/Kim_R_Hunter

Avio-kompaniji Air Pink u suvlasništvu Željka Mitrovića oduzet je AOC (Air Operator Certificate) i prevoznik više nema dozvolu da se bavi komercijalnim vazdušnim transportom putnika.

Nakon što je nedeljnik Radar u utorak preneo vest da je „EASA tražila od Air Pinka da im vrati tri AOC-a“, već danas su stvari oko oduzimanja dozvola prevozniku postale jasnije. Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije (DCV) koji je nadležan za kontrolu domaćih avio-kompanija suspednovao je AOC licencu prevozniku Air Pink kao i firmama Air Emeralds i Star Fly Wings.

Air Pink se više ne nalazi u kategoriji ovlašćenih vazduhoplovnih operatera DCV, a ovog prevoznika više nije moguće naći ni na listi Autorizovanih operatera iz trećih zemalja (Third Country Operator – TCO) Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA).

Dnevni list Danas piše da suvlasnik Air Pinka, Željko Mitrović, tvrdi da su uklonjeni iz registra na njihov zahtev. Da li je Mitrović zaista tražio da se kompanijama oduzme AOC u trenutku pisanja teksta nije moguće potvrditi.

Avioni Air Pink, njih ukupno devet, efektivno su prizemljeni jer ne mogu da obavljaju putničke letove. Pored letelica Air Pink, deset aviona Air Emeralds i Star Fly Wings su takođe parkirana na zemlji jer su kompanije takođe izbule AOC.

Foto: Pixabay/Kim_R_Hunter

28.02.2024.