Air Malta odlazi u istoriju

Još jedna evropska avio-kompanija bi uskoro mogla da bude ugašena, a ovaj put se radi o nacionalnom prevozniku Malte. Naime, kompaniji Air Malta koja već godinama gomila velike gubitke Evropska komisija nije odobrena rekapitalizacija zbog čega će najverovatnije biti ugašena krajem ove godine. Međutim, Malta neće ostati bez nacionalnog avio-prevoznika jer vlasti planiraju da odmah nakog gašenje Air Malte osnuju novu nacionalnu avio-kompaniju.

Prema pisanju malteških medija, pripreme za pokretanje prevoznika su već u odmakloj fazi, a zna se da će nova kompanija početi sa radom odmah nakon gašenja Air Malte. Tranzicija između dve kompanije će se odigrati po uzoru na italijansku Alitaliu i ITA Airways. Nova nacionalna avio-kompanija bi trebala da počne sa radom krajem ove godine i najvarovatnije će preuzeti većinu imovine Air Malte ali zaposleni u sadašnjem prevozniku neće automatski dobiti posao u novoj firmi već će morati da se prijave na konkursu.

Direktor Air Malte David Curmi je za list Times of Malta izjavio da „Evropska komisija ne želi fotokopiju Air Malte“ kao i da su ovom organu EU pokazali ozbiljnost u vezi sa novim prevoznikom. On je takođe rekao da se naslednik Air Malte „neće nadmetati po ceni nego po usluzi“.

19.04.2023.