Air France-KLM ostvario profit i vraća državnu pomoć

Foto: Air France

Air France-KLM je prvi put od početka pandemije korona virusa uspeo da iskaže profit na kraju godine. Naime, francusko-holandksa grupacija u sklopu koje posluju Air France, KLM i Transavia je tokom 2022. godine je uspela da ostvari dobit pre kamata i poreza (EBIT) od 1,2 milijarde evra dok je neto profit dostigao 728 miliona evra.

Drugi parametri su takođe bili zadovoljavajući, a grupacija je saopštila da je u prethodnoj godini koristila 85% kapaciteta iz 2019. godine kao i da je faktor popunjenost kabine iznosio 84%. Ukupan broj prevezenih putnika dostigao je cifru od 83,3 miliona što je još uvek dosta manje od 104,2 miliona koliko je zabeleženo u rekordnoj 2019. godini.

Ono što grupacija takođe ističe je namera da se tokom ove godine vrati sva preostala državna pomoć koju su Francuska i Holandija dale svojim nacionalnim prevoznicima. Vraćanjem državne pomoći će se, kako navode, ukloniti određena ograničenja postavljena od strane dve države, a koja se tiču mogućnosti akvizicije drugih prevoznika. Air France-KLM u svom izveštaju nagoveštava mogućnost preuzimanja portugalske avio-kompanije TAP Air Portugal za koju je i ranije pokazao interes.

Foto: Air France

17.02.2023.