Air France-KLM odabrao dugoročnog dobavljača održivog goriva

Kompanija Air France-KLM je odabrala firmu TotalEnergies za svog dugoročnog dobavljača održivog avio-goriva (SAF). Naftna kompanija i francusko-holandski prevoznik su potpisali Memorandum o razumevanju za nabavku milion kubnih metara održivog avio-goriva u narednih 10 godina. Korišćenje ovolike količine SAF-a će pomoći kompaniji Air France-KLM da se približi svojim ekološkim ciljevima i doprinese dekarbonizaciji vazdušnog saobraćaja.

„Air France-KLM je u potpunosti posvećen unapređenju proizvodnje SAF-a u Evropi i širom sveta. Ovaj Memorandum o razumevanju sa TotalEnergies je još jedan korak u razvoju francuske proizvodnje koji može da zadovolji potrebe avio-kompanija, označavajući prekretnicu u uspešnoj dekarbonizaciji našeg poslovanja,“ rekao je izvršni direktor avio-kompanije Benjamin Smith.

Prema TotalEnergies-u, njegovo gorivo se pravi od otpada i ostataka koji potiču iz cirkularne ekonomije, kao što su životinjska mast i korišćeno ulje za kuvanje. Sa ciljem da proizvede oko 1,5 miliona tona SAF-a do 2030. godine, dobavljač tvrdi da će njegovo gorivo smanjiti emisije iz aviona u proseku za najmanje 80% u poređenju sa redovnim gorivom za mlazne avione.

06.12.2022.