Evropa

Air France-KLM i CMA CGM sklopili strateško partnerstvo

Kompanija Air France-KLM i firma CMA CGM juče su u zajedničkom saopštenju objavili da će forimirati novo strateško partnerstvo. Naime, dve strane su dogovorile širok spektar saradnje u oblasti prevoza tereta u narednih deset godina i podrazumeva zajedničko korišćenje cargo flota dve avio-kompanije. Firma CMA CGM, koja je prošle godine pokrenula svoje prve letove, kupiće 9% vlasničkog udela u francusko-holandskoj kompaniji i postaće četvrti najveći akcionar odmah nakon Francuske, China Eastern Airlines-a i Holandije koje drže 28,6%, 9,6% i 9,3% udela respektivno.

„Ovo partnerstvo je u potpunosti u skladu sa strategijom CMA CGM-a i njegovom ambicijom da postane lider u integrisanoj logistici, u korist svojih kupaca. To nam omogućava da značajno ubrzamo razvoj naše avio divizije, CMA CGM Air Cargo, koja je nastala pre nešto više od godinu dana, i da naše dve kompanije pozicioniramo među vodeće svetske igrače u vazdušnom transportu,“ izjavio je izvršni direktor CMA CGM-a Rodolphe Saadé.

Air France-KLM Grupa trenutno poseduje dva Boeinga 777F, tri B747-400F kao i jedan B747-400BCF koji se nalazi u sklopu flote Martinair-a. Iako mlađa, kompanija CMA CGM Air Cargo skoro da je dostigla broj aviona svog novog partnera. Francuski logistički gigant koristi četiri teretna Airbusa A330-200F kojima upravlja Air Belgium ali bi letelice trebale da u potpunosti pređu u flotu CMA CGM-a u narednim mesecima. Kompanija je takođe naručila četiri Airbusa A350F.

19.05.2022.