Air Europa otkazuje letove zbog štrajka

Air Europa

Španska avio-kompanija Air Europa je primorana da otkaže veliki broj letova u narednom periodu zbog najavljenog štrajka pilota. Naime, prevoznik će u periodu između 22. maja i 2. juna otkazati 114 polazaka što će pogoditi nekoliko hiljada putnika. Štrajk pilota organizuje sindikat Sepla koja optužuje menadžment avio-kompanije za ignorisanje zahteva za povećanje plata i poboljšanje uslova rada.

Uprkos tome što će biti otkazan veliki broj polazaka, Air Europa će ipak obaviti određeni deo planiranih letova zbog mandata španskog ministrastva transporta koje nalaže da kompanija mora leteti na prioritetnim linijama ka domaćim i međunarodnim destinacijama. Piloti Air Europe će morati da lete na linijama iz Madrida ka Bilbau, Korunji, Palma de Majorci, Vigu, Malagi, Rimu, Milanu, Parizu, Portu i Lisabonu kao i između Barselone i Palma de Majorke.

Sindikat pilota se ne slaže sa merama ministarstva smatrajući da ima previše prioritetnih linija. On preti štrajkom svih pilota u celoj zemlji ukoliko se mandat o minimalnom obavljanju saobraćaja ne promeni.

21.05.2023.